Română / English
Deutsches Staatstheater Temeswar

Richard Hladik, actor TGST, a fost recompensat cu premiul ProCultura 2019

10. Dezember 2019

Richard Hladik, actor al Teatrului German de Stat Timișoara, a fost recompensat cu premiul ProCultura Timisiensis 2019, categoria Certitudini, care s-a acordat marți, 10 decembrie 2019. Evenimentul s-a desfășurat în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș și a fost organizat de Arhiepiscopia Timişoarei şi de Consiliul Judeţean Timiş. Alături de Richard Hladik, premiul ProCultura a mai fost acordat altor 20 de artiști de seamă ai mediului cultural timișorean.

Laudatio a fost rostit de Isolde Cobeț, pedagog teatral cu o bogată activitate în domeniul teatrului şcolar şi de tineret de limbă germană, însărcinată de mai bine de două decenii cu organizarea trupei de teatru NiL a Liceului „Nikolaus Lenau” din Timişoara.

Redăm aici discursul doamnei Cobeț:

„Richie! Blond, șturlubatic, neastâmpărat, dar inimos și drăgălaș, a venit la NiL, pe când era în clasa a X-a. Oare această întâlnire a noastră să-i fi marcat drumul în viață? Posibil, deoarece până în clasa a XII-a, al nostru a fost. Și mai apoi la facultate. A avut mereu ceva aparte. Era pasionat, nu foarte harnic, ca elev, dar cu o bună intuiție scenică. Frumușel, încă din școală, fetele roiau în jurul lui și unele dintre ele, cred, au venit la NiL pentru el, dar au și plecat repede. Mi-a fost întotdeauna drag, ca toți puii mei de la NiL.

În 2010 termină liceul și devine student al Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică, secția actorie în limba germană. Bineînțeles că l-am ”chinuit” și ca student. Era parte a sufletului Nil și, îmi place să cred, ca așa a și rămas.

În 2013 se angajează la TGST. Au urmat diferite roluri, mari și mici prin care s-a evidențiat:

Paul, tânăr în Făptași, regia Syabo K. Istvan

Martius, în Titus Andronicus, Regia: Brian Michaels

Domnul Schulz în Mai ușor cu bunicuța!

Melchior Gabor în Deșteptarea primăverii, regia Charles Müller

Maimuța nebună în Cartea jungle, regia Razvan Mazilu

Victor în Cabaret, regia Răzvan Mazilu

Micul prinț în Micul print, regia Peter Kerek

Fiul cărăușului; Un tânăr; Un soldat bolnav / Bărbați din mulțime în Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet, regia Yuri Kordonski

Hänsel în Hänsel și Gretel, regia Simona Vintilă

Morrocco în Europa, regia Alex Mihăiescu

Elev 3 în Prostia omenească, regia Simona Vintilă

Kurt în De fapt e frumos, regia Volker Schmidt

Moliendo Cafe, regia Silviu Purcărete

Deși e foarte tânăr, Richard Hladik a lucrat cu regizori eminenți, de la care a avut ce învăța. Și sperăm că viitorul va îmbogăți palmaresul tânărului actor cu roluri minunate și regizori cu nume sonore, cu care să aibă posibilitatea de a lucra. Premiul de azi încununează munca unui tânăr ce are toate șansele să ajungă în topul actorilor din România. Succes, Richie!”

În aceeași măsură, colectivul Teatrului German îl îmbrățișează pe Richie și îi urează succes în viitoarele producții. Suntem mândri de tine!
TOI! TOI! TOI!

Die letzten Nachrichten

#sicheresTheater