Deutsch / Română
German State Theatre Timișoara

Artist talk Teatrul German cu Carmen Lidia Vidu și Mădălin Hodor despre vânzarea etnicilor germani

26 April 2022

Teatrul German de Stat Timișoara are onoarea de a vă invita vineri, 29 aprilie 2022, începând cu ora 18.00, la Centrul de Proiecte (strada V. Alecsandri, nr.1) la o discuție despre un eveniment din istoria recentă a României – vânzarea etnicilor germani de către regimul comunist și consecințele acestui negoț cu oameni, cel mai mare din secolul 20. La discuție vor fi invitați Carmen Lidia Vidu, regizoarea spectacolului Oameni. De vânzare, și Mădălin Hodor, istoric și cercetător CNSAS.

Discuția, la care sunt invitați să participe, alături de public, și artiști, profesori universitari, cercetători și jurnaliști timișoreni, pornește de la cea mai nouă premieră a Teatrului German de Stat Timișoara, producția Oameni. De vânzare, un spectacol documentar care reunește filmul, teatrul și fotografia.

În timp ce propaganda oficială avertiza asupra „abisurilor” lumii libere, în spațiul românesc are loc probabil cel mai mare trafic de persoane din secolul 20. Oameni. De vânzare, a doua colaborarea regizoare Carmen Lidia Vidu cu Teatrul German, după Jurnal de România. Timișoara în 2018, expune situația comerțului cu etnici germani din România comunistă care între anii 1969-1989 au fost vânduți Republicii Federale Germane. Este un spectacol despre dispariția unei comunități, despre eforturile pe care membrii acesteia le fac pentru părăsirea mediului ostil în care trăiau și despre demonizarea dorinței acestora de a îndrăzni să viseze la viitorul lor într-un stat mai liber și mai prietenos cu cetățenii săi.

Regizoarea de teatru și film Carmen Lidia Vidu alege o cale pe care puțini o urmează: aceea de a aborda teme și subiecte istorice și de a provoca o reacție prin ridicarea unor întrebări sociale și politice ale prezentului. Ea continuă tradiția teatrului documentar, ale cărui începuturi în spațiul cultural german datează de la Erwin Piscator (1893 – 1966), și pe care astăzi o contiuă elvețianul Milo Rau.

În 2018, colaborează cu TGST și regizează Jurnal de România. Timișoara, un spectacol construit pe mărturiile a șase actrițe, povestile lor personale și viața în acest oraș. În spectacolele ei de teatru documentar, regizoarea îmbină adesea mijloacele specifice teatrului cu cele ale filmului, folosind documente cinematografice și proiecții de fotografii.

În 2015 i se decernează Premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj, pentru A Brief History of Astra Film, iar în 2021, Asociația UNITER (Uniunea Teatrală din România) îi acordă Premiul pentru cea mai buna regie, pentru spectacolul Jurnal de România. 1989.

Mădălin Hodor este absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii Al.I.Cuza Iaşi (1999), studii aprofundate cu specializare în istorie medievală universal. Între 1999 și 2000 a fost Bursier Socrates la Facultatea de Istorie a Universităţii Angers. Începând cu anul 2000 este angajat al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivei Securităţii, Bucureşti. Ca cercetător CNSAS a documentat recrutarea lui Victor Atanasie Stănculescu; mecanismele generatoare de panică și dispersarea demonstranților de la mitingul organizat de Nicolae Ceaușescu în 21 decembrie 1989 din Piața Palatului și a ajutat la deconspirarea colaboratorilor notabili ai Securității (lucrători, nomenclaturiști și militari), cât și a acțiunilor secrete aferente și activitatea ulterioară Revoluției din 1989. În 2018 a publicat o listă în care figurau intelectuali, actuale personalități, care au colaborat la nivelul lui mai 1985 cu unitatea Securității care supraveghea emigrația românească.

Intrarea la artist talk este gratuită.

Vă așteptăm!

Latest news

#safetheater