Deutsch / English
Deutsches Staatstheater Temeswar

Simona Vintilă

Simona Vintilă s-a născut în 1973 în orașul Sibiu. În anul 1996 a absolvit Facultatea de Litere, secția Engleză-Română, iar în anul 1997 a obținut titlul de Master în Anglistică și Americanistică. În anul 2002 a absolvit Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara, secția Actorie în limba germană, iar în 2010 a obținut titlul de Master în Regia Spectacolului Contemporan la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș.

A debutat în 1999 pe scena TGST ca actriță  în anul 1999, iar ca regizor în anul 2007. A regizat spectacole de teatru în Sibiu la Teatrul Gong,  în Arad la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, în Timișoara la Teatrul German de Stat, în Târgu. Mureș la Studio UAT și în Petroșani la Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu”. A participat și a susținut workshop-uri de teatru în țară și străinătate. A colaborat, printre alții, cu regizorii Victor Ioan Frunză, Alexander Hausvater, Ulf Dückelman, Niky Wolcz, Bernd Guhr, Theodor-Cristian Popescu, Antoine Benoit, Scott Johnston și Volker Schmidt.

Din 2014 este cadru didactic asociat la Catedra de Artele spectacolului (limba germană)  a Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara. În anul 2021 a obținut titlul științific de doctor în domeniul Artele Spectacolului cu teza „Teatrul German de Stat din Timișoara - un model de supraviețuire în spațiul cultural românesc”.

Printre spectacolele interpretate de Simona se numără "Leonce și Lena" de Georg Büchner (regia: Niky Wolcz), "Visul unei nopți de vară" după William Shakespeare (regia: Kristóf Szabó) și "Lysistrata 3.0" după Aristofan (regia: Niky Wolcz). Simona Vintilă este, de asemenea, autoarea pieselor de teatru „Blessed” și „Go.Dot”, precum și a monografiei „Teatrul German de Stat din Timișoara - de la teatru minoritar la teatru de performanță”.

Fotos

Aktuelle Aufführungen

Aufführungsarchiv

Vezi mai multe (20)

#teatrusigur