Deutsch / English
Deutsches Staatstheater Temeswar

La despărțirea de Julius Vollmer

1 octombrie 2014
Teatrul German de Stat Timișoara deplânge dispariția actorului JULIUS VOLLMER la 23 iulie 2014 la Freiburg (Germania).


Născut sub numele Julius-Andreas Szabó von Szathmáry în 1927 la Timișoara, actorul a devenit în 1953 membru fondator al scenei germane timișorene, după ce fusese nevoit să întrerupă studiul biologiei. Sub numele de afiș Julius Vollmer, grație prezenței sale scenice pregnante și vocii sale inconfundabile de bas, a devenit cunoscut și apreciat, desfășurând o îndelungată activitate.


La Teatrul German de Stat a interpretat peste o sută de roluri, înainte ca, în 1983, să se stabilească în Germania. În afara spectacolului inaugural al TGST, Elevii școlii de cadeți, a evoluat aici în producții precum Bolnavul închipuit, Ifigenia în Taurida, D'ale carnavalului, Egmont, Lumpazivagabundus, Romeo și Julieta, Maria Stuart, Peer Gynt, Heidelbergul de altădată, Slugă la doi stăpâni, Wilhelm Tell, Urfaust ș.a. Calitățile sale vocale l-au recomandat și pentru distribuțiile de spectacole muzicale și de divertisment.


Începând cu 1987 a evoluat la Teatrul din Freiburg, unde în 2012 mai urca pe scenă în spectacolul ce i-a fost dedicat, Salutări dragi din Timișoara, în care actorul a interpretat secvențe din propria biografie.

"Sunt mereu rolul pe care îl pregătesc. Citesc textul, până ce rolul intră în propria mea ființă, în fiecare celulă, în fiecare por. Iar complinirea crației este un proces extraordinar, miraculos, până ce nu mă mai gândesc la rol ca la ceva distinct: atunci eu sunt rolul" spunea cu puțini ani în urmă actorul, pentru care arta sa a constituit deopotrivă o profesie și o vocație.


Vollmer a fost înhumat la 1 august 2014 în Cimitirul Central din Freiburg. Teatrul German de Stat, de care actorul fusese strâns legat, exprimă îndureratei familii întreaga sa compasiune.

Die letzten Nachrichten

#teatrusigur