Deutsch / English
Deutsches Staatstheater Temeswar

Teatrul German de Stat invitat la Festivalul de Teatru „Interferențe”

25 noiembrie 2016

Teatrul German de Stat Timișoara (TGST) participă la Festivalul Internațional de Teatru „Interferențe” cu spectacolul „Fuchsiada” după Urmuz, o instalație teatrală imaginată de Helmut Stürmer, asistat de Silviu Purcăretemarți, 29 noiembrie 2016, la ora 17,
în sala Mare a Teatrului Național Cluj-Napoca.


A cincea ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Interferențe” este organizată de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, în perioada 24 noiembrie – 4 decembrie 2016, tema acestei ediții fiind „Odiseea străinului”. Gábor Tompa, directorul și selecționerul festivalului, declară că „noţiunea de străin este importantă pentru că fenomenul migraţiei a luat o amploare nemaiîntâlnită în ultima jumătate de secol.” Această ediție a festivalului va găzdui la Cluj 20 de companii din 14 ţări, publicul având ocazia de a vedea spectacole ale unor importante companii din lume, alături de producţii experimentale.

Spectacolul „Fuchsiada” se află la a treia prezență festivalieră, după ce a participat la Festivalul Comediei Românești – festCO și la Festivalul Național de Teatru. „Fuchsiada”, „poemul eroico-erotic și muzical” al lui Urmuz este o instalație teatrală imaginată de Helmut Stürmer, asistat de Silviu Purcărete. Muzica spectacolului este compusă de Vasile Șirli, decorul este semnat de Helmut Stürmer, iar costumele de Corina Grămoșteanu.

Despre acest spectacol, Helmut Stürmer declară: „Teodor Fuchs, eroul nostru principal, a existat cu adevărat. A fost pianist comentator la filme mute şi probabil se visa compozitor celebru. Urmuz l-a cunoscut, şi pe semne că s-a recunoscut. Fuchsiada lui Urmuz înseamnă pentru mine nici mai mult, nici mai puţin decât însăşi condiţia artistului. Al nostru Fuchs, odinioră copil minune şi apoi artist genial eşuează tragic, caraghios, sublim şi poetic, el cade spre stele. Fuchsiada, citind printre rânduri şi imagini, devine un elogiu al eşecului.”


Andreea Andrei
Secretar PR

Foto: Imagine din „Fuchsiada”, producție TGST. Fotografia poate fi utilizată în mass-media și în scopuri de promovare, inclusiv în media electronice.

Die letzten Nachrichten

#teatrusigur