Deutsch / English
Deutsches Staatstheater Temeswar

"Titus Andronicus" la Teatrul German de Stat

4 ianuarie 2013

"Titus Andronicus" la Teatrul German de Stat
Prima tragedie shakespeariană


Teatrul German de Stat Timişoara (TGST) vă invită la prima premieră a anului 2013: "Titus Andronicus", o tragedie de William Shakespeare în regia lui Brian Michaels.
Premiera va avea loc
vineri, 11 ianuarie 2013,
la ora 19,30, în sala Teatrului German.

Următoarea reprezentaţie se va juca:
sâmbătă, 12 ianuarie 2013,
la ora 19:30, în sala Teatrului German.


Decorul şi costumele au fost concepute de Ioana Popescu, iar Hanns-Dietrich Schmidt şi Valerie Seufert s-au ocupat de dramaturgia spectacolului. Coordonarea vorbirii scenice a fost preluată de Claudia Hartmann, iar asistenţa de regie de Mizgin Bilmen.

Vor juca actorii: Rareş Hontzu, Boris Gaza, Radu Vulpe, Franz Kattesch, Konstantin Keidel, Alex Halka, Horia Săvescu, Georg Peetz, Enikő Blénessy, Anne-Marie Waldeck, Dana Borteanu, Aljoscha Cobeţ, , Paul Cebzan, Richard Hladik, Harald Weisz şi Raul Bastean.

Despre piesă: Generalul roman Titus Andronicus se întoarce acasă de la războiul împotriva goţilor. Aduce cu el ca prizonieri de război, pe regina acestora, Tamora, împreună cu fiii ei. În ciuda implorărilor Tamorei, el ordonă sacrificarea rituală a fiului ei cel mai mare. La scurt timp, Tamora ajunge la putere prin căsătoria cu noul împărat al Romei, profitând de această ocazie pentru a se răzbuna. Împreună cu iubitul ei, Aaron, ea făureşte un plan perfid, care prevede nu numai denigrare, viol şi omor, ci chiar şi tăierea diverselor membre.
Cu această probabil primă tragedie, William Shakespeare prezintă dincolo de aparenţele însângerate o piesă complexă despre raportarea la ritual, violenţă, durere şi răzbunare.

Brian Michaels s-a născut în anul 1948 în Londra. Între 1966 și 1969 a studiat Filosofie la Universitatea Sussex. În 1970 a lucrat cu comunitatea indiană din Wolverhampton în cadrul unui proiect al Consiliului Relaţiilor Etnice. În 1975 a fost cofondator al Centrului Gallus din Frankfurt. În 1978 a fondat Teatrul Sicilian, primul teatru de imigranţi din Germania de Vest, iar în 1981 a înfiinţat Teatrul Gallus, unul dintre primele mari teatre alternative din Germania. În 1984 a fost invitat să dezvolte primul său proiect de anvergură pentru Teatrul de Stat din Stuttgart. Ca urmare a acestui proiect au rezultat diverse cooperări regizorale cu opera din Stuttgart. A coordonat artistic spectacole în cadrul a numeroase festivale din Austria, Elveţia, Germania şi Italia.
În 1994 devine profesor de actorie şi regie la Universitatea de Arte Folkwang din Essen, unul dintre cele mai importante centre de pregătire artistică din Germania. Au urmat colaborări cu parteneri internaţionali din Israel, SUA, Olanda şi România.

Reprezentaţiile vor fi traduse în limba română.

Die letzten Nachrichten

#teatrusigur