Deutsch / English
Deutsches Staatstheater Temeswar

Olga Török

Actriță

Olga Török s-a născut în 1985 în Satu Mare și a absolvit liceul german „Johann Ettinger” din orașul natal. În 2008 a finalizat specializarea Artele spectacolului – Actorie în limba germană din cadrul Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara.

Olga a jucat și joacă, printre altele, în spectacolele Jurnal de România. Timișoara de Carmen Lidia Vidu; Livada de vișini de A.P. Cehov în rolul Şarlottei Ivanovna; Visul unei nopți de vară după William Shakespeareși în rolul lui Puck; Lysistrata 3.0 după Aristofan în rolul lui Myrhinne; Orașul Paralel: Fabric de Ștefan Peca în rolul Flórei; Katzelmacher. Dacă n-ar fi vorba despre iubire de Rainer Wener Fassbinder în rolul Mariei; Teatrul de Pascal Rambert în rolul Riei; Sidy Thal de Thomas Perle și Clemens Bechtel în rolul Zelmei. 

A lucrat cu o mulțime de regizori dintre care îi amintim pe Radu Afrim, Clemens Bechtel, Niky Wolcz, Eugen Jebeleanu, Kristóf Szabó, Pascal Rambert, Ana Mărgineanu, Yuri Kordonsky. 

A fost nominalizată de mai multe ori la premiile Asociației Teatrale Române UNITER și a câștigat de două ori Premiul Publicului UNITER. În 2021 a câștigat Premiul Publicului la categoria „Cel mai bun teleplay TV” cu spectacolul V.I.P.- Very Isolated Person, o adaptare liberă după piesa Pescărușul de A.P. Cehov. În 2018, a fost nominalizată la Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru rolul Eréndirei din spectacolul Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet (regia Yuri Kordonsky). Pentru rolul Jamie din piesa Cuplutoniu - Furiile și marele război de Neil LaBute, în regia lui Radu A. Nica, a primit premiul „IFESZT 2012".

În 2014, a primit Premiul Special al Juriului la Festivalul „Filmul de Piatră" pentru rolul din scurtmetrajul 10 ways to deal with a break-up. Olga Török este, de asemenea, activă pe scena culturală timișoreană cu proiectul „Remix ID", care a făcut parte din programul oficial al Capitalei Europene a Culturii „Timișoara 2023". A fost premiată în repetate rânduri pentru contribuția la promovarea valorilor culturale ale Timișoarei.

Fotos

Aktuelle Aufführungen

Aufführungsarchiv

Vezi mai multe (33)

#teatrusigur